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ORDER ON CERTIFIED ISSUES 

At the April 2, 2002 open meeting, the Commission considered the issues certified by the 

Commission’s administrative law judge (ALJ) in Order No. 5.  The Commission finds that the 

monthly per-line support amount for an uncertificated area should be determined by calculating 

the simple-average of the per-line support amounts approved for all local telephone company 

exchanges of the CCN holders that are contiguous to the uncertificated area for which 

reimbursement is requested.  The Commissions finds that P.U.C. SUBST. R. 26.417 applies to a 

telecommunications provider who seeks TUSF support in an uncertificated area under P.U.C. 

SUBST. R. 26.423.  Specifically, the Commission concludes that an ETP requesting TUSF 

support in any portion of the uncertificated area must amend its ETP designation to include those 

portions of the uncertificated area it chooses to serve.  The Commission finds that a 

telecommunications provider that seeks TUSF support in an uncertificated area under P.U.C. 

SUBST. R. 26.423 must meet the requirements outlined in P.U.C. SUBST. R. 26.417.  The 

Commission, however, declines to grant any waivers at this time for any of the requirements 

outlined in P.U.C. SUBST. R. 26.417. 

 

I.   PROCEDURAL HISTORY 

 On December 5, 2002, Western Wireless Corporation (WWC) filed an application under 

P.U.C. SUBST. R. 26.423 for authority to provide telecommunications service to consumers 
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within a portion of Roberts County that is uncertificated.  On January 16, 2003, WWC filed an 

amended petition to include portions of Roberts and Hutchinson Counties.1

 On December 11, 2002, the ALJ issued Order No. 1 requesting comments and a proposed 

procedural schedule from the parties.  WWC, Commission Staff, and the State of Texas (State) 

filed comments raising several legal issues on January 31, 2003. Although they were given the 

opportunity to submit objections with respect to certification and to propose any additional issues 

for certification to the Commission, the parties did not file objections or comments.  On March 7, 

2003, the ALJ issued Order No. 5 certifying issues to the Commission.

  In its amended 

petition, WWC requested that the Commission (1) calculate the monthly per-line support for the 

uncertificated area payable out of the Texas Universal Fund (TUSF), (2) mandate that WWC be 

qualified for the calculated per-line support for providing basic local telecommunications service 

in the uncertificated area, and (3) clarify that WWC had no mandatory service obligations in the 

uncertificated area.  Specifically, WWC requested TUSF support for approximately 12 

customers located in the uncertificated area, that it be permitted to serve only those customers 

that can reasonably be served, and that no mandatory obligation to provide service to all 

customers in the uncertificated area be imposed by the Commission. 

2

II. COMMISSION RULING 

  Western Wireless, 

Commission Staff, and the State filed briefs in response to the issues certified by the ALJ on 

March 20, 2003. 

The ALJ certified the following issues to the Commission pursuant to P.U.C. PROC. R. 

22.127(b)(1). 

A.  Issue 1 

 How should the average monthly support amount contemplated in P.U.C. SUBST. 

R. 26.423(e)(1)(A) be calculated?  For example, should the calculation of support be a 

weighted average based on the number of lines served by the exchange areas contiguous 

to the uncertificated area, which yields an average support, based on assistance per line, 

                                                
1 First Amended Petition of Western Wireless Corporation to Seek Reimbursement for the Provisioning of 

Universal Service in Uncertificated Areas of Roberts and Hutchinson Counties, Texas Pursuant to P.U.C. SUBST. R. 
§ 26.423, (Jan. 16, 2003) (WWC’s Amended Petition) 

2 Order No. 5 (Mar. 7, 2003). 
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of $34.06?  Or, should the average monthly support amount be calculated based on the 

straight average method of the amount of support received by the exchange areas 

contiguous to the uncertificated area, which yields an average support, based on 

assistance per line in an exchange, of $70.83? 

 

P.U.C. SUBST. R. 26.423(e)(2)(A)(i) provides that the monthly per-line support amount 

for an uncertificated area is determined by calculating the average of the per-line support 

amounts approved for all local telephone company exchanges of the CCN holders that are 

contiguous to the uncertificated area for which reimbursement is requested.  WWC argued that 

this language requires that the average per-line support amounts are to be calculated with a 

simple-average approach, while Commission Staff argued that a weighted average analysis is 

required.  The simple-average results in $70.83 per-line support while the weighted average 

results in $34.06 per-line support.3

The Commission concludes that P.U.C. SUBST. R. 26.423(e)(1)(A) requires that a simple 

average of the contiguous exchange per-line support amounts be utilized to determine the 

monthly per-line support available within an uncertificated area.  The Commission finds that a 

simple-average of the per-line support amounts of the contiguous areas would prevent skewing 

by a low-cost, high density contiguous area in which the cost of provisioning basic local 

telecommunications service can be spread out among a greater number of customers.   

 

Moreover, a simple-average of the per-line support amounts of the contiguous areas 

would determine the cost to provision service within an uncertificated area based upon the per-

line support amounts in contiguous areas.  The per-line support amounts in the contiguous areas 

were established and relied upon by the Commission in determining TUSF support 

disbursements.4

                                                
3 WWC’s Amended Petition , Attachment B at 11. 

  A weighted average of the per-line support amounts of the contiguous areas, 

which focuses on the number of lines in contiguous exchanges, does not reflect the costs 

associated with providing service in an uncertificated area that typically has a low population 

density.   

4 Compliance Proceeding for Implementation of Texas High Cost Universal Service Plan, Docket No. 
18515 (Jan. 14, 2000). 
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B.   Issue 2 

 
 Must an ETP that volunteers to provide service in an uncertificated area amend its 

 Texas High Cost Universal Service Plan (THCUSP) service area to include the 

 uncertificated area it serves? 

 
 C.   Issue 3 

 

 Must an ETP that volunteers to provide service in an uncertificated area and that 

 receives monthly support under P.U.C. SUBST. R. 26.423 comply with P.U.C. SUBST. 

 R. 26.417(c)(1)?  

 Certified Issues 2 and 3 both address whether P.U.C. SUBST. R. 26.417 applies to a 

telecommunications provider who seeks TUSF support in an uncertificated area.  P.U.C. SUBST. 

R. 26.417 requires the establishment of a TUSF designated service area and outlines 

requirements that a telecommunications provider must meet in order to receive TUSF for the 

designated TUSF service area. The Commission finds that P.U.C. SUBST. R. 26.417 applies to a 

telecommunications provider that seeks TUSF support in an uncertificated area under P.U.C. 

SUBST. R. 26.423.  The Commission notes that P.U.C. SUBST. R. 26.417 applies to TUSF support 

under P.U.C. SUBST. R. 26.403, which is structured in a similar manner to P.U.C. SUBST. 

R. 26.423.   

 P.U.C. SUBST. R. 26.423 governs USF reimbursement to ETPs that voluntarily provide 

voice-grade telecommunications service to customers in portions of an uncertificated area within 

the state.  P.U.C. SUBST. R. 26.423 applies to telecommunications providers who have been 

designated as ETPs under P.U.C. SUBST. R. 26.417.  The rule allows TUSF support for 

uncertificated areas, defines the method to calculate the base support amount for an 

uncertificated area, and requires certain reports.  Although P.U.C. SUBST. R. 26.423 does not 

contain any requirements that an ETP must meet in order to receive TUSF in an uncertificated 

area, the Commission finds that P.U.C. SUBST. R. 26.423 does not contain any exemptions from 

the requirements of P.U.C. SUBST. R. 26.417.  P.U.C. SUBST. R. 26.423 applies only to a 

telecommunications provider that has been designated an ETP under P.U.C. SUBST. R. 26.417 to 

receive TUSF support Therefore, the Commission finds that P.U.C. SUBST. R. 26.417, by its 
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express terms, applies to the designation of ETPs to receive TUSF support for uncertificated 

areas under P.U.C. SUBST. R. 26.423.  

 Specifically, in response to Certified Issue 2, the Commission points out that an ETP may 

request TUSF support in any portion of the uncertificated area by amending its ETP designation 

to include those portions of the uncertificated area it chooses to serve.5  The Commission finds 

that requiring an ETP to amend its designated service area for TUSF support purposes does not, 

however, constitute an expansion of a dominant carrier’s CCN or non-dominant 

telecommunications provider’s obligation to serve.  Rather, an ETP has an obligation to serve 

those areas as a condition of receiving TUSF support, and such an obligation exists until such 

time that an area is removed from an ETP’s designated service area for TUSF support purposes.6

 

     

D.  Issue 4 
 
 
 If so, are waivers appropriate for any requirements found in P.U.C. SUBST. 

 R. 26.417(c)(1)? 

   

 The Commission declines to grant any waivers to the requirements in P.U.C. SUBST. 

R. 26.417 at this time.  The Commission does not have any specific information at this time 

on which to base granting of any waiver of the requirements in P.U.C. SUBST. R. 

26.417(c)(1). However, waivers to the requirements outlined in P.U.C. SUBST. R. 

26.417(c)(1) could be granted when WWC files its application to amend its service area 

pursuant to P.U.C. SUBST. R. 26.423, if good cause is demonstrated for such waivers.   

 The Commission notes it does not have sufficient information to determine whether 

WWC should be subject to the same waivers that were ordered in its underlying ETC/ETP 

certification proceeding.7

                                                
5 Order Adopting New P.U.C. SUBST. R. 26.423 Regarding High Cost Assistance for the Voluntary 

Provision of Basic Local Telecommunications Service, as Approved at the April 18, 2002 Open Meeting at 7-8 (May 
3, 2002). 

 However, the Commission finds that a telecommunications 

6 Id. at 13-14. 
7 Application of WWC Texas RSA Limited Partnership as an Eligible Telecommunications Carrier 

Pursuant to 47 U.S.C. §214(e) and P.U.C. SUBST. R. 26.418, Docket No. 22289; Application of WWC Texas RSA 
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provider must obtain ETC designation before it can obtain ETP designation that is required 

for receiving TUSF support.  Therefore, the requirement that a telecommunications provider 

be designated as an ETC to be eligible to receive FUSF support in P.U.C. SUBST. R. 

26.417(c)(1)(A) should not be waived.  If necessary, the Commission finds that the 

requirement that an ETP’s rate not exceed 150% of the ILEC’s tariffed rate in P.U.C. SUBST. 

R. 26.417(c)(1)(B) should be settled in hearing.  The Commission believes that it does not 

have sufficient information to determine how an ETP that is provisioning service within an 

uncertificated area would meet this requirement at this time. 

 The Commission finds that an ETP is obligated to provide basic local 

telecommunications service to all customers within its designated TUSF service area 

pursuant to P.U.C. SUBST. R. 26.417(c)(1)(A).  However, an ETP has the sole discretion to 

decide what portions of an uncertificated area it designates to voluntarily serve.  Once a 

telecommunications provider begins receiving TUSF support, the Commission finds that it is 

obligated to serve such customers.  The Commission finds that an ETP would be allowed, 

however, to abandon service to customers in an uncertificated area by amending its TUSF 

service area to remove such customers and giving up TUSF support for those customers. 

                                                                                                                                                       
Limited Partnership as an Eligible Telecommunications Provider Pursuant to 47 U.S.C. §214(e) and P.U.C. SUBST. 
R. 26.417, Docket No. 22295, (Oct. 30, 2000). 
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SIGNED AT AUSTIN, TEXAS the 7th day of April 2003 

 PUBLIC UTILITY COMMISSION OF TEXAS 

 

                                  
 REBECCA KLEIN, CHAIRMAN 
 
 

 
 
                                   
 BRETT A. PERLMAN, COMMISSIONER 
 

 
 
 __________________________________________ 
 JULIE PARSLEY, COMMISSIONER 
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